A TÁRGYAK ÖRÖME

Isten a Teremtő, ő ki tud lépni az általa teremtett tárgyak világából. Mi teremtmények vagyunk, és foglyai maradunk annak, amit létrehozunk.A tárgy - a formát öltött anyag. Isten és az ember koprodukciója. Az anyagot ő teremtette, a formát én adom annak a képességemnek következtében, amire ő teremtett. Az alkotás ezért öröm. Az öröm gyümölcse a szép tárgy. Nincsen tárgy ember nélkül és nincsen ember Isten nélkül. Az öröm - út a tárgytól Istenig.

Az anyagi világot Isten teremtette, a tárgyakat ebből készítette az ember. Keressünk valamilyen szép tárgyat, alkotást, vagy természeti jelenséget, amiért hálásak tudunk lenni. Az örömtelenségünk egyik tünete, hogy a tárgy mögött nem látjuk meg az embert és a teremtő Istent. Ezért leszünk hála-hiányosak. Az alkotó és az alkotás megbecsülése az öröm egyik alapja.

1. Hogyan veszi át a tárgy az uralmat énfelettem?
Ha a tárgy nem eszköz, hanem cél, akkor az alkotás elveszíti az örömét. A birtoklás ösztöne megfojtja az alkotás, a világ szebbítésének, jobbításának az örömét. A tárgyak lelke bennünk van, ez hal meg a szívünkben. Tovább már nem én használom a tárgyat, hanem a státusszimbólummá előlépett tárgy veszi át az uralmat énfelettem.

Isten úgy teremtett minket, hogy az anyagi világ dolgainak is tudjunk örülni.

2. Bálványozott tárgyak és bálványozó emberek
A bálvány hasznosnak tűnik az ember életében. Materializálja, vagyis az ember uralma alá próbálja rendelni az örömet. A bálvány az, ami Isten és az ember helyére lép. Nem a másikkal kell ezentúl fárasztó módon törődnöm és nem Isten akaratát kell keresnem, hanem csak "a tárgyat" kell birtokolnom.

3. A divatdiktátor meg az öröm
A divat az, ami a tárgyak valódi haszna helyett mesterséges értéket ad a dolgoknak. Nem a hasznos, a jó minőségű lesz a divatos, hanem a felkapott, könnyen tönkremenő selejtes, ami arra alkalmas, hogy a vágyainkat felkeltse, de ne legyen hosszú életű, mert akkor a piacot rontja.

4. Az öröm alapja: rácsodálkozni a természetes szépre
Az öröm forrása: Isten szép világa, amit ugyan az emberi bűn megpróbált tönkretenni, de még mindig őrzi Isten keze nyomát. Ahhoz, hogy örülni tudjunk, a szemünknek kell meggyógyulni.

5. Isten és az anyagi világ találkozása
Isten nem akarja azt, hogy élettagadó aszkéták legyünk, akik indulati, érzelmi, akarati világuk bűnei helyett Isten teremtett, anyagi világától akarnak megszabadulni. Isten úgy teremtett minket, hogy az anyagi világ dolgainak is tudjunk örülni.

6. A tárgyak öröme: szabadulás a bálványoktól
Szívünk a bálvány-gyár. A tárgyak bálványozásától, a divat csapdájától akkor szabadulunk meg, ha felfedezzük az Isten alkotta szépet, amit, mint ajándékot naponta hálásan meg tudunk köszönni annak, aki vele minket megajándékozott. Nem a szép alkotás, nem is a kép, vagy szobor a bálvány, hanem az a vakság, ami a tárgy mögött nem látja meg, hogy ebben Isten ajándéka rejlik.

Gyűjtsünk a héten olyan tapasztalatokat,
melyekben Isten alkotásaira rácsodálkozunk!


A sírás öröme A munka öröme


EZEKET OLVASTAD MÁR?

Örömrabló bálványok

Örülni tanulni kell

Az újrakezdés öröme


SEGÍTSD KÜLDETÉSÜNKET!


SZÓLJ HOZZÁ!