SZÜKSÉGE VAN RÁNK ISTENNEK?

"Nem szorul emberi kéz szolgálatára." (ApCsel 17,25)A görögök sok istenben hittek, Pál tudta (az Ószövetség kijelentéséből), hogy csakis egy Isten létezik. Az egy igaz Isten pedig mérhetetlenül más, mint azok az istenek, akiket a görögök elképzeltek - minimum három szempontból.

Először is az igazi Isten "mennynek és földnek Ura". A görög istenek rendelkezési joga behatárolt volt: létezett istene a tengernek, a háborúnak, külön istene volt a szerelemnek, és így tovább. Pál Istene azonban kizárólagos Isten mindenek felett. Minden, ami létezik, az ő alkotása. Mindent, ami létezik, ő kormányoz. Engem is, téged is.

Minden, ami létezik, az ő alkotása. Mindent, ami létezik, ő kormányoz. Engem is, téged is


Másodsorban az igaz Isten "nem lakozik templomokban". Nem lehet Őt ilyen keretek közé szorítani: Isten mindenütt ott van. "Hova menjek lelked elől? Orcád elől hova fussak? Ha a mennybe szállnék, ott vagy, ha a holtak hazájában feküdnék le, te ott is ott vagy. Ha a hajnal szárnyaira kelnék, és a tender túlsó végén lalaiék, kezed ott is elérne, jobbod megragadna engem". Bárhol is vagy épp most, Isten veled van, szemmel tart, és tud mindent. Ahogy az Ószövetség egyik alakja mondta: "Te vagy a látás Istene".

Harmadsorban Istennek nincs szüksége ránk. Bár bizonyos vallásos elgondolások szerint Istennek enni kell adni, és ki kell szolgálni valamilyen módon, Pál azt mondja hallgatóinak, hogy nem létezik, hogy Istennek bármire is szüksége volna, amit mi adhatnánk neki. Ő önmagában létező (senki és semmi nem alkotta), és teljesen elégséges önmagának (senkire és semmire nincs szüksége a fennmaradáshoz). Isten alkotott mindent. Hogyan lehetne szüksége bármire is? Csak egy ilyen Isten lehet igazán méltó az imádatunkra.

"Bizony tőle, általa és érte van minden: övé a dicsőség mindörökké. "

Gary Benford azonos című könyve alapján
Nem cáfolta meg a tudomány Istent? Szükségünk van Istenre?


Ezeket is ajánljuk


# Hit-bizalom # Tapintsatok # Archívum

Lesz-e ítélet?

Honnan származik a világ?

Ismerhetjük-e Istent?