SZÜKSÉGÜNK VAN ISTENRE?

"Ő ad mindenkinek életet, leheletet és mindent" (ApCsel 17:25)Pál egy olyan Istent hirdetett, aki a világmindenséget alkotta. Ennek az Istennek nincs szüksége semmire, amit mi adhatnánk, ugyanakkor Ő ad mindent nekünk. Nem élhetünk nélküle. A huszonegyedik században az emberiség szereti azt hinni, hogy "nagykorúvá vált", kinőttük az Isteneszmét, nincs rá szükségünk többé. De az az igazság, amiről a Biblia beszél, egészen más:

csakis magától Istentől nyerünk életet és lélegzetet.

Minden ellenkező várakozás dacára mindinkább nyilvánvalóvá válik, hogy az élet nem "csak úgy", magától állt elő, ez nem is lett volna lehetséges. Például Francis Crick, a DNS molekuláris struktúrájának híres felfedezője - jóllehet semmilyen értelemben nem nevezhető keresztyénnek - ezt írja:

"Csak egy becsületes ember, aki minden, számunkra hozzáférhető tudás birtokában van, lenne képes igazán megmondani, hogy majdhogynem csoda az élet megjelenése a földön, olyan sok feltételnek kellett teljesülnie ahhoz, hogy ez megtörténjen."

Tegyük félre a "majdhogynem" szócskát, és Crick megállapítása máris teljesen összhangban van a Bibliával.

Ennek az Istennek nincs szüksége semmire, amit mi adhatnánk, ugyanakkor Ő ad mindent nekünk.


Isten nagyon valóságosan gondoskodik a teremtményeiről. Nemcsak életet és leheletet adott számunkra, de arra is gondja van, hogy fenntartsa bennünk az életet és a leheletet. Láthattuk, miképp sújtott egész térségeket - sőt egész országokat - az aszály és az éhínség. Azt azonban gyakran elfelejtünk, hogy a föld még mindig biztosítja a hétmilliárd lakos táplálását, hogy legyen számunkra elégséges étel és víz. Isten megfelelően gondoskodik mindenkiről, de az emberi mohóság és esztelenség sok mindent tönkretesz.

Amikor Pál arról beszél, hogy minden egyebet is Ő ad, arra emlékeztet minket, hogy az élet több annál, amit láthatunk. Nem csupán állati lények vagyunk, hanem szellemiek is - és Isten a lelki szükségleteinkről is gondoskodik. Azt mondta Jézus:

"Nemcsak kenyérrel él az ember, hanem minden igével, amely Isten szájából származik."

Gary Benford azonos című könyve alapján
Szüksége van ránk Istennek? Az emberek állatok csupán?


Ezeket is ajánljuk


# Hit-bizalom # Tapintsatok # Archívum

És mi a helyzet veled?

Milyen az Isten?

Van-e cél?