MIT AKAR ISTEN?

"Most azt hirdeti az embereknek, hogy mindenki mindenütt térjen meg." (ApCsel 17:30)A történelemnek vannak fordulópontjai, melyek után a dolgok már soha többé nem lesznek ismét teljesen ugyanolyanok. Az első világháború egy ilyen fordulópont volt: örökre megfosztott minket attól az álomtól, hogy az emberi faj a tökéletesség felé tart. Kennedy elnök meggyilkolása egy másik ilyen esemény. A legnagyobb, mindet felülmúló fordulat azonban kétezer évvel ezelőtt történt: Jézus halála volt az.

Még mielőtt Jézus meghalt volna, mindig is bűnös faj volt az emberiség, Isten pedig rendkívül hosszan tűrt neki. Nagyon sokszor estek a bálványimádás bűnébe, és más bűnük is volt bőségesen, amely ítélet és büntetés után kiáltott. Habár Isten soha nem tudott nem haragudni a bűnre, mégsem hozott végleges ítéletet: "a tudatlanság időszakait elnézte."

De bárhogy is volt, mondta Pál, mostantól minden másképp lesz. Isten most valami visszavonhatatlant tett, amivel mindent örökre megváltoztatott. Bár Pál nem mondja el ebben a szövegrészben, hogy pontosan miről is van szó, a Biblia más részeiben világosan ott van a tanítás:

Isten elküldte a világba az egyetlen Fiát, Jézust. Jézus a láthatatlan Isten képe.

Ő az ugyanakkor, akit Isten kiválasztott az áldozatra, akinek a halála kifizette az emberi bűn büntetését - azt a büntetést, amit mindannyian megérdemelünk. Amikor meghalt, megfizette a váltságdíjat másokért, és szenvedései által lehetővé vált a megbocsátás:

"Őbenne van - az ő vére által - a mi megváltásunk, bűneink bocsánata is."

Isten most valami visszavonhatatlant tett, amivel mindent örökre megváltoztatott


Most, hogy már megtörtént ez a fordulat, az egész világon hirdettetik, hogy milyen az Isten, és hogyan döntött felőlünk. A bocsánatát is hirdetik: Jézus halála miatt kaphat bocsánatot a bűnös. De ahhoz, hogy mi magunk is bocsánatot nyerjünk, szükség van még valamire: Isten

"hirdeti az embereknek, hogy mindenki mindenütt térjen meg".

A "megtérés" változást jelent: az elme megváltozását, de a viselkedés megváltozását is. Meg kell változnia annak, ahogy Istenről gondolkodunk, és többé nem hagyhatjuk ki Őt az életünkből (de még a peremre sem szoríthatjuk). Meg kell változnia a magunkról való gondolkodásunknak is, és be kell látnunk, hogy a bűneink olyan nagyok, hogy soha nem tudnánk megfizetni magunkért. És másképp kell gondolkodnunk Jézusról is, meg kell értenünk, hogy a benne való bizalom az egyetlen reményünk. Jézus azt mondta: Ő azért jött, hogy

"életét adja váltságul sokakért."

Gary Benford azonos című könyve alapján
Milyen az Isten? Lesz-e ítélet?


Ezeket is ajánljuk


# Hit-bizalom # Tapintsatok # Archívum

Szüksége van ránk Istennek?

Az emberek állatok csupán?

Közel van Isten?