ANNE FRANK MA LENNE 91 ÉVES

Anne Frank naplójában egy zsidó fiatal lány bujkálásának történetét követhetjük végig, a náci megszállás alatt. Sorai a mai napig az antiszemitizmus, a rasszizmus, a fanatizmus és az intolerancia pusztító hulláma elleni harcra hívják fel a figyelmet. Ha ápoljuk a történetét, azzal több millió gyermek történetét is ápoljuk szerte a világon, akiket politikai vagy hatalmi okok miatt üldöznek.

Anne Frank élete a holokausztot kiváltó gyűlölet és az előítélet miatt ért véget 15 évesen. Számunkra csak a gondolat maradt: mennyi mindent valósíthatott volna meg, ha hosszú, egészséges életet él, amit valójában minden gyerek megérdemelne. Anne író szeretett volna lenni, és a tragédiája ellenére, ez az álma végül megvalósult.

Anne naplóját milliók olvassák a világon. Hála az amszterdami Anne Frank Ház múzeumnak, tudjuk, hogy Anne egyik legnagyobb álma az volt, hogy egy nap kiadják a naplóját. 1944. március 29-én, Anne azt írta: "Képzeld el, milyen érdekes lenne, ha kiadnék egy regényt a Hátsó Traktusról."

Menno Metselaar közel harminc éven át dolgozott és kutatott az amszterdami Anne Frank Ház múzeumnak, majd segített megírni a "Mindent Anne-ről" című könyvet, mely választ ad a múzeumba látogató fiatalok gyakran feltett kérdéseire.

Memo úgy hiszi, hogy Anne Frank bujkálásának történetét három szám meséli el: 8, 6, 761.

8 zsidó bujkált hosszú éveken át a Hátsó Traktusban, megpróbálva ezzel elkerülni a letartóztatást, és hogy koncentrációs táborba hurcolják őket csupán azért, mert zsidók. Ők voltak: a Frank család (Otto, Edith, Anne és nővére, Margot), a Van Pels család (Hermann, Auguste és a fiuk Peter), illetve Fritz Pfeffer.

"Mindent megtettek, hogy boldoguljanak – megtartották az ünnepeket, megünnepelték a születésnapokat, nevettek a vacsoráknál – tényleg próbáltak a legvégsőkig dolgozni, de a helyzet nagyon extrém volt." – Menno Metselaar

6 nem zsidó segítő kockáztatta az életét azért, hogy segítsenek a rejtőzködő zsidóknak biztonságban élni és élelemhez jutni: Miep és a férje Jan Gies, Johannes Kleiman, Victor Kugler, Bep, és az édesapja, Johan Voskujil. "Nem tehettem mást. Segítenem kellett nekik: A barátaim voltak." – Victor Kugler

Anne Frank naplójában egy zsidó fiatal lány bujkálásának történetét követhetjük végig.

761 napot töltött Anne (a nővérével és a szüleivel) a rejtekhelyen. A 761. napon mind a nyolc bujkáló zsidót és két segítőjüket, Johannes Kleiman és Victor Kugler-t letartóztatták. 1944. augusztus 4-e volt.

"Hétszázhatvanegy napot éltünk félelemben hét másik emberrel."

Anne-t és a nővérét, Margot-ot elválasztották a szüleiktől. Elszállították őket először Auschwitz-Birkenau-ba, majd a Bergen-Belsen-i koncentrációs táborba. Itt érte a halál először Margot-ot, majd Anne-t, mindketten tífuszban hunytak el. 1945 februárja volt – Margot 18 vagy 19 éves volt, Anne pedig 15. Sosem fogjuk megtudni haláluk pontos dátumát, mert nem jegyezték fel.

Otto Frank, Anne édesapja volt az egyetlen, aki túlélte, családját és ezzel együtt mindenét elvesztve a háború poklában. Végül 1980-ban, 91 évesen követte szeretteit. A háború után ő adta ki Anne naplóját, és életét annak szentelte, hogy a holokauszt okozta kegyetlenségéről beszéljen.

"Arra összpontosított, hogy tanítson a Holokausztról – nem is igazán a Holokausztról, hanem a toleranciáról és az emberségről. Hitt a fiatalokban. Azokból a levelekből merített inspirációt, amiket a fiataloktól kapott." – Ryan Cooper fiatalként vált levelezőtársává Anne édesapjának, Otto Franknak. Távoli barátságuk során több mint 80 levelet váltottak.

A mostantól számított 761 nap 2022. július 12-re esik
Képzeld el, milyen lenne, ha a mai naptól kezdve félelemben kellene bujkálnod addig a napig. Milyen lenne a világunk azokban a hónapokban? Biztonságosabb? Biztosak lehetünk abban, hogy ma is szükség van olyan emberekre, mint Anne, és az a hat segítő, akik biztonságban tartották őt.

A remény tovább él, hogy a fiatalok ezt követően is olvasni fogják Anne történetét, ami inspirálja majd őket abban, hogy kiálljanak valami jóért, valakiért, akinek szüksége van a segítségre. Egy olyan világért, ahol az olyan történetek, mint Anne Franké, soha többé nem valósulhatnak meg.

Anne Frank videónaplót vezet
Milyen lett volna, ha Anne Frank videónaplót vezet naplóírás helyett? Anne gondolatai és érzései most a papírlapok helyett a képernyőn elevenednek meg újra a nézők szemei előtt, betekintést engedve a háború poklába. Kövesd velünk Anne frank 15 részes videónaplóját hétről hétre a nicelife oldalán! Kattints ide!

Szüzesség a házasságig

86 éves korig gyűjtött adomány

"Minden nap látom Isten dicsőségét"