AZ ORVOS, AKI NEVETÉSSEL GYÓGYÍT

Bohóc. Színes egyéniség. Saját vallomása szerint csetlő-botló emberke. Határozottan nem az az átlagos háziorvos. Ugyanakkor Patch Adams olyannyira ismertté vált a gyógyításhoz és az életehez való sajátos hozzállásáról, hogy Hollywood filmet forgatott róla.

Dr. Patch Adams harminc éve tevékenykedik orvosként - de legalább negyven éve bohóckodik. A bohócruhás megjelenés Patch ajándéka világunknak, amely szerinte lehangolt, magányos, és nincs benne együttérzés. Patch Adams hite szerint az emberek megérdemlik, hogy bensőséges viszonyban legyenek egy velük igazán törődő orvossal. Ezt az üzenetet az egész világra elvitte.

"Jól működöm a halálos ágyaknál. Soha nem adtam még nyugtatót vagy pszichiátriai gyógyszert. Hogy mit adtam helyette? Szeretetet, vidámságot, kreativitást, szenvedélyt és reményt. Ezek a dolgok megkönnyítik a szenvedést. A bohóc és az orvos szerepe egy és ugyanaz: kitágítani a lehetséges határait, és enyhíteni a szenvedést."

"Vittem bohócokat a boszniai háborúba, kosovói menekülttáborokba, de nem kevésbé fontos bohóckodni az aluljáróban, a liftben, vagy egyszerűen csak végigsétálva az utcán. Amikor egy gyermek súlyos beteg, akkor egy halvány mosoly már magában is felér egy varázslattal. Van, amikor az egész kórtermet rázza nevetés. Van, hogy a személyzet kacagja magát könnyesre. De elégedettek vagyunk azzal is, ha egyszerűen csak bejövünk, s ezáltal a hangulat és az érzések megváltoznak a kórtermekben és a folyosókon."

"Ha a beteg gyermek tíz percre elfelejti a fájdalmát, akkor a szülei sírva fakadnak, és te is sírva fakadsz. Hatalmas dolgok ezek. Aki azt mondaná, hogy 'Mi ennek az értelme, ha a gyermek úgyis meghal?', vagy 'Ez nem fogja meggyógyítani', vagy valami hasonlót, annak még soha nem volt a gyermeke ilyen helyzetben."

Miközben tudományosan bizonyított, hogy a nevetés jót tesz a testnek és a léleknek is, Patch Adams és a többi bohócdoktor számára a siker a beteg gyógyítását jelenti, nem a betegségét.

"Nem vagyok különleges. Egy átlagos, szerető szívű emberke vagyok. Egy olyan világról álmodom, ahol a szeretet nem lesz többé rendkívüli."

A down-szindrómás tinédzser hőstette

600 iránit Jézushoz vezetett

Jen, a lábak nélküli tehetség