AZ IDŐ ÖRÖME

"Sokszor annyira rohanok, hogy nincs időm gondolkodni, és odaérni,
ahová úgy gondoltam, hogy rohanni kellene."Ez időzavaraink paradoxonja. A macska is annál gyorsabban rohan a farka után, minél messzebb kerül tőle. Az időnek akkor tudunk örülni, ha benne felfedezzük a pillanat örömét, azt az alkalmat, amit Isten belerejtett. Az a fontos, hogy vele - aki az időt adta és akinek el kell számolni ezzel a drága kinccsel -, lépést tartsunk.

1. A mai időzavarunk oka
Az idő nem mennyiségi, hanem minőségi fogalom. Ha elfogy és időzavarba kerülünk, akkor önmagunk, belső emberünk elől futunk el és így veszítjük el az örömet. Boldognak lenni annyi, mint hittel vallani: mindenre van időm a Krisztusban, aki engem megerősít.

2. Mi is az, hogy idő?
Az időt Isten teremtette nekünk, mint ahogyan tőle kaptuk a levegőt, az anyagot életünk minden szépségét. Nincs a hatalmunkban, ezért tudunk kell mindig, hogy tisztelettel, jó sáfárként kell bánnunk az idővel, mint különös értékkel. Benne, mint kincsek a föld mélyében, rejtve vannak az alkalmak.

Az él az időben, aki Istentől megtanulja: "mindennek rendelt ideje van."

3. Idő alatt, idő fölött, vagy időben
Aki az idő alatt él, azt agyonnyomja az állandó tartozás érzése, és ezért rohan, kapkod, és soha nem éri utol önmagát. Aki az idő fölött él, az nem ül az idő vonatán és elveszti a lehetőségeket, amit Isten az időben rejtett el. Mindkettő a boldogtalanság szakadékába taszít. Az él az időben, aki Istentől megtanulja: "mindennek rendelt ideje van".

4. Az idő bilincs, vagy lehetőség?
A kapkodó ember azt a jelent veszíti el, amiben az öröm van elrejtve. Nem lehet múlt időben örülni. Nincs értelme álmodozni a várva várt jövőről. A jelen lehetőségeit kell hitben megragadni. Jézus a "ma" ura.

5. Az idő mennyiségi, vagy minőségi fogalom?
Az időt nem az óra méri, hanem az idő tartama adja meg perceink, óráink értelmét. A fájdalom pillanatai és a boldogság tovatűnő órái nem egyforma hosszúságúak. Perceink minőségét az Istenre találás öröme adja. "Nyugtalan a mi szívünk, míg Benne meg nem nyugszik" (Augustinus).

6. A tervszerű megelőző karbantartás
Nemcsak a gépeknek, de az embereknek is szükségük van karbantartásra. Isten úgy teremtett, hogy hat napi munka után a hetedik napot visszakéri, hogy önmagammal, Ővele, a világgal és embertársaimmal ismét harmóniába kerüljek. Ezért lett a szombat az emberért és nem az ember a szombatért (Mk 2, 27).

7. Idő az örökkévalóságban
Az örökkévalóság az Isten által megszaporított idő, amikor Jézus lesz a létezésünk tartalma. Az örökkévalóság azt jelenti, hogy szinkronban leszünk Istennel, egymással, önmagunkkal és Isten teremtett világával.

Figyeld meg egy kapkodós napodat! Tudsz-e örülni?
Többre jutsz-e, mint akkor, ha okosan tervezel?


A munka öröme Az örömrabló bálványok


EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az újrakezdés öröme

Örülni tanulni kell

A tárgyak öröme


SEGÍTSD KÜLDETÉSÜNKET!


SZÓLJ HOZZÁ!