A PIHENÉS ÖRÖME

A pihenés nem semmittevés, hanem szabadság a megszokott kötelező feladatoktól. Nem öröm az örömtelenség után, hanem a hála alkalma az örömmel végzett munkáért. Nem a semmittevés öröme, hanem a hála napja. Nem kikapcsolódás, hanem bekapcsolódás Isten erőterébe.Isten a munka parancsában rendelte el a nyugalomnapot, hogy ne csak előre és hátra tanuljunk meg nézni, hanem felfelé is megnyíljon a szemünk. Így a parancsolat nem kerítés lesz, hanem szárny.

1. A három nyolcas titka
Nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra lazítás. Ez az ember biológiai ritmusa a teremtés óta. A pihenés a test és a lélek megelőző karbantartása. A testemnek alvásra van szüksége, lelkemnek pedig olyan emberi kapcsolatokra, amelyekben a bennem rejtőző lehetőségek kibomlanak.

2. A negyedik parancsolat két oldala
A Tízparancsolat közepén a negyedik parancsolat Istennel, a másik emberrel és a világgal úgy kapcsol össze, hogy alkalmat ad nekem, hogy önmagamra találjak. Nem vallásos törvény, hanem emberi jog, alkalom arra, hogy visszataláljak életem harmóniájához.

A pihenés célja: visszaállítani a megtört harmóniát az életemben, visszatalálni az örömhöz.

3. A pihenés bekapcsolódás, vagy kikapcsolódás?
A pihenés úgy kikapcsolódás, hogy bekapcsolódás abba a bűn által elveszített harmóniába, amiben minden emberi tevékenység értelme megvilágosodik. Nem igazi pihenés az, amiben nincs jelen Isten, a másik ember, akit szeretünk, és nem nyílik ki a szemünk arra a szépségre, amit Isten a világba belerejtett.

4. Mi is az a hála?
A hála hazatalálás. Mindennapi dolgaimat Isten, a másik és a teremtett világ harmóniájában látom. A hála nem szó, nem is hálálkodó cselekedet, hanem az ember belső nyulgalma, ami még az élet viharaiban is elkíséri. A hála termi az örömet a szívünkben.

5. Felfelé, előre és hátra nézni
A pihenés nem hangulatjavító kábítószer, nem csupán a fizikai, idegi fáradtságunk oldója, hanem akkor éri el a célját, ha összekapcsol bennünket Istennel, emberekkel és újra tudunk felfelé nézni. Ekkor lesz biztos az út előre, és akkor értjük meg igazán azokat a dolgokat, amiket hátunk mögött hagytunk.

6. A kerítés meg a kert
A kerítés a kertért van, a "nem szabad" a szabadság védelme. A pihenés csak akkor öröm, ha a kikapcsolódás bekapcsol abba a harmóniába, amit napi tennivalóink között elveszítettünk. Határt szab rohanásunknak, mert nem az tud örülni, aki a leggyorsabban fut, hanem csak az, aki tudja, hogy miért fut.

7. Az öröm = harmonikus lét
Nem a tárgyak és nem a viccek termik az örömöt, hiszen a jókedv még nem öröm. A pihenés célja: visszaállítani a megtört harmóniát az életemben, visszatalálni az örömhöz. A pihenés nem menekülés a tennivalók elől, hanem igazi tennivalóink újra felfedezése.

Gondold végig, hogy hogyan fogod tervezni az ez évi szabadságodat, nyaralásodat! Változtatsz valamit, vagy marad minden a régiben?


Az örömrabló bálványok Az újrakezdés öröme


EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az újrakezdés öröme

A sírás öröme

Az idő öröme


SEGÍTSD KÜLDETÉSÜNKET!


SZÓLJ HOZZÁ!